Folders en hun verschillende vouwwijzen uitgelegd.

Blog » zo werkt het » Folders en hun verschillende vouwwijzen uitgelegd.

De vouwwijzen van folders zijn voor sommige vormgevers een directe aanleiding voor hoofdpijn. Want de manier waarop je dit drukwerk opmaakt wordt bepaald door de manier waarop je het vouwt.

Aangezien wij over dit ontwerp met enige regelmaat vragen krijgen, was dit voor ons aanleiding om uitleg te geven. In dit artikel wordt door ons de vouwwijze van folders uitgelegd. Ook geven wij je tips over hoe je deze opmaakt, zodat de pagina’s goed uitkomen.

Bij het schrijven van dit artikel hebben we de vormgevers uit onze eigen ontwerpstudio gevraagd om uit te leggen hoe zij tot een ontwerp komen. Zij hebben dagelijks te maken met het opmaken van dit type drukwerk. De tips en informatie die zij gaven, zijn hieronder uitgeschreven. Kom je er desondanks toch niet uit? Neem dan contact met ons op en laat ons weten waar wij mee kunnen helpen.

De vouwwijzen

Afbeelding met de verschillende vouwwijzen van folders op HelloDruk.nl

Afbeelding met de verschillende vouwwijzen van folders op HelloDruk.nl

Wij beperken ons tot de folders die wij op HelloDruk.nl in onze webshop verkopen. In de figuur hierboven zijn de verschillende, beschikbare methoden om een folder te vouwen afgebeeld. Zoals je kan zien, zijn er vier verschillende, algemene methoden om een folder te vouwen: de enkele vouw, de luikvouw, de wikkelvouw en de zigzagvouw. Deze vouwwijzen worden hieronder afzonderlijk besproken.

Folder met een enkele vouw

Voorbeeld van een enkele, 4-zijdige vouw.

Voorbeeld van een enkele, 4-zijdige vouw.

De enkele vouw is de eenvoudigste vouwwijze die er bestaat. Het papier wordt één keer in het midden omgevouwen, zodat er vier pagina’s ontstaan: twee aan de binnenzijde, twee aan de buitenzijde. Bij het opmaken van een folder met een enkele vouw liggen de oneven genummerde pagina’s altijd aan de rechterkant van de spread.

Folder met een luikvouw

Voorbeeld van een luikvouw.

Voorbeeld van een luikvouw.

Een luikvouw is, zoals de naam impliceert, een ‘luik’ die je open doet om de inhoud van de folder te bekijken. Dit luik ontstaat door de buitenste twee delen van het papier naar het midden te vouwen, zodat er zes zijden ontstaan. Bij het opmaken van deze folder liggen zijde A en zijde B niet naast elkaar. Je moet ze opsplitsen en aan de buitenzijde van je ontwerp plaatsen (zie buitenzijde in figuur 3).

Onze voordelen

  • Gratis verzending

  • Snelle aflevering

  • Bestellen zonder registratie

  • Eigen ontwerpstudio

  • Ervaring sinds 1995

  • 1000+ tevreden klanten

Direct advies van onze ontwerpstudio?

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Folders met een wikkelvouw

Voorbeeld van een 10-zijdige wikkelvouw.

Voorbeeld van een 10-zijdige wikkelvouw.

Voorbeeld van een 8-zijdige wikkelvouw.

Voorbeeld van een 8-zijdige wikkelvouw.

Voorbeeld van een 6-zijdige wikkelvouw.

Voorbeeld van een 6-zijdige wikkelvouw.

 

Met een wikkelvouw wordt het papier steeds in dezelfde richting omgevouwen. Zo ontstaat een folder waarvan het papier als een spiraal naar binnen is gewikkeld. De voorzijde van een folder met wikkelvouw is altijd de meest rechterzijde op het spread voor de buitenkant. De achterzijde is de pagina direct links daarvan.

Folders met een zigzagvouw

Voorbeeld van een een 6-zijdige zigzagvouw.

Voorbeeld van een een 6-zijdige zigzagvouw.

Voorbeeld van een 8-zijdige zigzagvouw.

Voorbeeld van een 8-zijdige zigzagvouw.

Voorbeeld van een 10-zijdige zigzagvouw.

Voorbeeld van een 10-zijdige zigzagvouw.

Bij de zigzagvouw worden de zijden van een folder, in tegenstelling tot de wikkelvouw, met een wisselende richting gevouwen. Zo ontstaat een vouwwijze die ook als de harmonicavouw bekend staat. De positie van de voor- en achterkant zijn bij deze vouwwijze niet altijd op dezelfde plaats. Deze bepaal je door het aantal vouwen te tellen. Is dit aantal oneven, dan bevinden de voor- en achterkant zich op dezelfde spread.

Hulp uit onze ontwerpstudio

Vanwege de verschillende manieren waarop je folders kan vouwen, is het vaak niet eenvoudig om te bepalen hoe de paginering verloopt. Als je er met de bovenstaande informatie er toch niet uitkomt, is er geen enkele reden om je daarvoor te schamen. Neem contact op met onze ontwerpstudio en onze designers helpen je graag bij de opmaak. Onze grafische vormgevers zijn in staat om jouw folders, flyer of brochure naar jouw wens te ontwerpen.