In 5 stappen visitekaartjes ontwerpen

Wat voor soort drukwerk zoek jij?

Blog » drukwerktips » In 5 stappen visitekaartjes ontwerpen

Visitekaartjes zijn voor veel personen en bedrijven een belangrijk marketinginstrument. Zij geven deze weg op beurzen, netwerkevenementen of andere sociale aangelegenheden. Of men stuurt ze mee met offertes, facturen, samples of promotioneel drukwerk. Zelfs een toevallige ontmoeting op straat kan aanleiding vormen een visitekaartje weg te geven. Om al deze redenen is het daarom van belang dat deze visitekaartjes een goede eerste indruk geven van jouw of jouw bedrijf.

Omdat wij bij HelloDruk visitekaartjes zowel ontwerpen als producten, willen wij onze kennis en ervaring met jou delen. Hieronder vind je vijf stappen die je doorloopt om het formaat, materiaal, bedrukking en afwerking van jouw visitekaartje te kiezen.

Het vijfstappenplan

Stap 1: doel visitekaartjes bepalen

De eerste stap is bepalen wat het doel van jouw visitekaartje wordt. Het doel bepaalt welke informatie en/of beeldmateriaal op het visitekaartje komt te staan. Wil je uitsluitend jouw naam en contactgegevens overhandigen? Dan volstaat een eenvoudig visitekaartje met jouw naam, contact en adresgegevens. Wil je potentiële klanten aanzetten om eerst telefonisch contact op te nemen? Dan laat je de adresgegevens weg. Gaat het erom dat de ontvanger meteen een bepaalde handeling uitvoert? Dan plaats je alleen de informatie die zij nodig hebben om deze actie te ondernemen.

Het doel van het visitekaartje kan in veel gevallen ook bepalen welke indruk jij of jouw bedrijfsorganisatie moet overbrengen. Ga je bijvoorbeeld voor een onderscheid tussen voordelige of luxe visitekaartjes, dan pas je het ontwerp hier op aan.

Stap 2: formaat visitekaartjes kiezen

Voorbeeld liggende en staande visitekaartjes.

Voorbeeld liggende en staande visitekaartjes.

Over het algemeen kom je “liggende” visitekaartjes (links op foto) tegen, met een formaat van 8,5 centimeter breed en 5,5 centimeter hoog. Uitstekend geschikt om van een opvallend design te voorzien, maar niet heel erg uniek qua vorm. Je zou er daarom voor kunnen kiezen om het visitekaartje een kwartslag te draaien, zodat een “staand” visitekaartje (rechts op foto) ontstaat.

Je gaat van de ‘standaard’ afwijken door te kiezen voor luxe visitekaartjes, welke verkrijgbaar zijn in een formaat van 9,0 bij 5,5 centimeter of 9,5 bij 5,5 centimeter. Deze extra millimeters geven nét die extra aandacht aan het visitekaartje.

Voorbeeld visitekaartje als liggend klapkaartje.

Voorbeeld visitekaartje als liggend klapkaartje.

Wil je opvallen, dan wijk je af van de norm door een klapkaartje te bestellen (foto boven). Deze kaartjes hebben een oppervlakte die twee keer zo groot is, maar even groot is doordat hij in het midden wordt gevouwen. Door te kiezen voor klapkaartjes ontstaat een oppervlakte die twee keer zo groot is ten opzichte van een standaard visitekaartje. Deze kun je gebruiken om extra beeldmateriaal te plaatsen.

Maar wil je écht iets anders dan andere visitekaartjes, dan kunnen wij voor jou op maat visitekaartjes ontwikkelen. Alle denkbare afwerkingen, inkten en stansvormen zijn dan beschikbaar om een uniek ontwerp mee te realiseren.

Stap 3: papiersoort kiezen

Voorbeeld papiersoorten.

Figuur 3. Voorbeeld papiersoorten.

Met het doel bepaald en het formaat gekozen, kunnen we nu een papiersoort uitzoeken. Over het algemeen geldt: hoe dikker het papier, hoe meer solide deze aanvoelt. Standaard visitekaartjes worden van 350 grams papier gemaakt. Maar er zijn ook gewichten beschikbaar die oplopen tot 400, 450 of zelfs 500 grams.

Daarnaast kies je naast het gramsgewicht ook een papiersoort. Op dit vlak is er heel veel keuze. In onze webshop staan de voor visitekaartjes gangbare papiersoorten, welke ook hieronder kort zijn omschreven.

Biotop

Biotop is een papiersoort die wordt gemaakt uit de houtresten van zagerijen. Hierdoor heeft het, vooral vergeleken met gangbare papiersoorten, een kleur die neigt naar gebroken wit. De kwaliteit van het papier is echter niet van andere papiersoorten te onderscheiden.

Vergé

Vergé is een luxueuze papiersoort met een opvallende, horizontale lijnstructuur die als een watermerk door de bedrukking heen loopt. Deze lijnstructuur wordt nadrukkelijker naarmate de dikte van dit type papier toeneemt.

Houtvrij mat mc

Houtvrij mat mc is een papiersoort met een gladde, matte uitstraling. Hoewel het weinig licht reflecteert, bereiken afbeeldingen en kleurvlakken een hoge kleurintensiteit. Het is daarom geschikt voor drukwerk met veel fotomateriaal.

Houtvrij enkelzijdig sulfaatkarton

300 grams sulfaatkarton is een papiersoort die, in tegenstelling tot andere kartonsoorten, wordt gekenmerkt door een hoge mate van soepelheid. Het kreukt en breekt dus niet zo makkelijk als andere soorten verpakkingskartons.

Direct advies van onze ontwerpstudio?

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Stap 4: afwerken van de visitekaartjes

Voorbeeld speciale afwerkingen voor visitekaartjes.

Figuur 4. Voorbeeld speciale afwerkingen voor visitekaartjes.

Nu het doel, formaat en de papiersoort zijn gekozen, bepaal je alleen nog of je jouw visitekaartjes met een speciale afwerking wilt laten maken. Om visitekaartjes voordelig te houden, worden deze doorgaans zonder een speciale afwerking geproduceerd. Maar het is mogelijk om hoeken af te ronden, vormen uit te stansen, reliëf aan te brengen, het oppervlakte te lamineren, goud- of zilverfolie te bevestigen of de visitekaartjes te lamineren. Met laatstgenoemde kun je een speciaal effect aan het papier meegeven, zoals een matte of hoogglans reflectie.

Let op! Het is noodzakelijk dat vooraf aan een ontwerp bekend is of er een speciale afwerking wordt toegepast. In sommige gevallen is het namelijk nodig om deze in het ontwerp zelf op te maken.

Stap 5: visitekaartjes ontwerpen

Nu alle materialen, formaten en afwerkingen zijn gekozen kun je daadwerkelijk beginnen aan het ontwerpen van het visitekaartje. Meestal blijft het ontwerp beperkt tot de huisstijl van de organisatie. Maar het is mogelijk om opvallende, creatieve ontwerpen te realiseren binnen de huisstijl van je bedrijf. Dit artikel op want.nl geeft dertig inspirerende voorbeelden. Let bij het ontwerpen van het visitekaartje verder in ieder geval op de volgende punten:

  • Voorkom dat het ontwerp van het visitekaartje de inhoud naar de achtergrond drukt
  • Houd het visitekaartje overzichtelijk door het niet tot de rand toe met informatie te vullen
  • Behoud witruimte zodat het ontwerp kan ademen
  • Zorg dat tekst goed is te lezen; hanteer een puntgrootte van minimaal 8 pts

Laatste stap: de visitekaartjes produceren

Berg visitekaartjes.

Zodra het ontwerp af is, kun je de visitekaartjes gaan bestellen. Dit doe je eenvoudig via onze webshop. Je kiest het formaat, materiaal en afwerking en voegt het product daarna met de gewenste oplage aan de bestelling toe. Zodra je het bestand hebt geüpload en de bestelling is geplaatst, voeren wij geheel gratis een bestandscontrole uit om te controleren of deze in orde is. Als er iets niet klopt, laten we je dat meteen weten.

Onze voordelen

  • Gratis verzending

  • Snelle aflevering

  • Bestellen zonder registratie

  • Eigen ontwerpstudio

  • Ervaring sinds 1995

  • 1000+ tevreden klanten

Bestellen?

Bij HelloDruk helpen we je graag het beste uit je drukwerk te halen.