5 tips om effectief te netwerken

Wat voor soort drukwerk zoek jij?

Blog » drukwerktips » 5 tips om effectief te netwerken

NetwerkenNetwerken is het leggen van contact met andere personen die jou verder kunnen helpen met je baan, bedrijf of privéleven. Dit contact komt vaak indirect tot stand, zoals wanneer men deelneemt aan een netwerkevenement. Maar deelnemen aan een evenement levert niet voor iedereen dezelfde resultaten op. Vaak komt dit door een gebrek aan doelstellingen en/of tekortkomende voorbereiding, waardoor het slechts bij een sociale aangelegenheid blijft. Daarom geven wij in dit artikel vijf tips die je kan toepassen bij het voorbereiden van jouw deelname aan een netwerkborrel.

Tips voor het netwerken

Tip 1: Kies je doelstellingen

Je hebt besloten een netwerkevenement te bezoeken. Maar heb je jezelf afgevraagd wat je ermee wilt gaan bereiken? Het antwoord op deze vraag beïnvloedt wat je daar gaat doen. Is het doel om voor jouw bedrijf de markt te verkennen, dan wil je zoveel mogelijk relevante informatie verzamelen. Ben je op zoek naar potentiële klanten of leveranciers, dan wil je zoveel mogelijk beslissers spreken. Wat de doelstelling ook is, bedenk hoe jij deze kan bereiken door aan een netwerkborrel deel te nemen.

Tip 2: Een netwerkevenement kiezen

Nederland telt enkele honderden netwerkclubs, dus aan de hand van je doelstelling kun je altijd een evenement vinden dat bij je past. Wil je voor jouw bedrijf leveranciers van een product leren kennen? Dan heb je weinig te zoeken op een bijeenkomst waar alleen ICT-ers aanwezig zijn. Maar als je een webapp wil (laten) ontwikkelen, is dat dé place to be. Aan de hand van dit eenvoudige voorbeeld zie je dus dat de keuze voor een netwerkevenement veel invloed kan hebben op het resultaat dat je daar behaalt.

Vergeet niet om een voorraad visitekaartjes paraat te houden. Deze zijn ideaal om tijdens het netwerken uit te wisselen met een andere persoon. Hier vind je extra informatie over het vormgeven van deze kaartjes. Beschik je nog niet over visitekaartjes? Bestel deze dan in onze webshop.

Direct advies van onze ontwerpstudio?

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Tip 3: Contact maken

Eenmaal bij het netwerkevenement gearriveerd, is het jouw taak om contact te leggen met andere deelnemers. Als je niet zo graag op onbekenden afstapt, onthoud dan dat dit ook geldt voor de meeste andere aanwezige personen. Voel je écht een blokkade? Begin dan eerst met het aanspreken van één persoon die je lijkt te liggen. Elke volgende keer dat je iemand aanspreekt makkelijker verlopen.

Let op dat je niet vergeet om échte interesse te tonen. Men heeft het door als je niet oprecht interesse toont. Het is in dat geval beter om vriendelijk afscheid te nemen door te zeggen dat je nog andere mensen wilt ontmoeten en vervolgens door te gaan naar de volgende persoon.

Tip 4: Anderen aan elkaar voorstellen

De basis van netwerken is om mensen met elkaar te verbinden. Jouw deelname aan een netwerkevenement dient dus, ondanks je doelstellingen, niet alleen in je eigen belang. Probeer ook anderen te helpen door hen aan de relevante personen uit je eigen netwerk te koppelen. Hierdoor creëer je een gunst die je in de toekomst nog wat kan opleveren.

Tip 5: Je nieuwe connecties opvolgen

Zodra het netwerkevenement voor bij, heb je hopelijk een hele stapel visitekaartjes kunnen verzamelen. Maar nu moet je al deze nieuwe connecties wel gaan opvolgen, door in de komende dagen contact op te nemen. Dat kan persoonlijk of via LinkedIn. Zo haal je het meeste uit je bezoek aan een netwerkevenement.

Bonus tip! Schrijf op (de achterkant van) een visitekaartje waarmee die persoon jou kan helpen, of jij hem. Anders zul je — als je meerdere visitekaartjes hebt ontvangen — vergeten wat iemand je heeft toegezegd, of wat jij voor hem zou betekenen.

Onze voordelen

  • Gratis verzending

  • Snelle aflevering

  • Bestellen zonder registratie

  • Eigen ontwerpstudio

  • Ervaring sinds 1995

  • 1000+ tevreden klanten

Bestellen?

Bij HelloDruk helpen we je graag het beste uit je drukwerk te halen.